Sulje

JA-KO Betonin ja Tallqvistin osaamiselle tilausta tuulivoima-alalla

KOHDE: Takanebackenin tuulivoimapuisto

ASIAKAS: Tallqvist

MITÄ TOIMITIMME: Valmisbetonia, gravitaatioperustukset tuulivoimaloille

JA-KO Betoni ja Tallqvist aloittivat kesällä tuulivoimapuiston rakentamisen Pohjanmaan Maalahden kunnassa, Takanebacken-nimisellä alueella lähellä Närpiön rajaa.

Gravitaatioperustuksessa betonin paino pitää tuulimyllyn pystyssä.
Gravitaatioperustuksessa betonin paino pitää tuulimyllyn pystyssä.

Saksalaistaustaisen Energiequelle-yhtiön hankkeessa rakennetaan viisi Nordex N163 5.7 MW -mallin tuulivoimalaa, joiden on tarkoitus aloittaa sähköntuotanto vuonna 2022.

– Aika pienehkö puisto on kyseessä tällä kerralla, normaalisti puhutaan 10–30 tuulivoimalan puistoista. Meidän osuus oli toimittaa valmisbetoni näille viidelle Takanebackenin tuulimyllylle niin sanottuja gravitaatioperustuksia varten, JA-KO Betonin aluepäällikkö Jussi Tenhunen toteaa.

Tuulivoimaloita voi rakentaa betoniperustuksen osalta joko Tenhusen mainitsemalla gravitaatioperustuksella tai kallioankkuroinnilla. Jälkimmäinen on yleisempi, varsinkin Suomen länsirannikolla.

– Gravitaatioperustuksessa betonin paino pitää tuulimyllyn pystyssä. Kallioankkuroidut tuulimyllyt porataan kiinni kallioon niin kuin nimikin sanoo. Tässä Takanebackenin tapauksessa gravitaatioperustus oli parempi vaihtoehto, koska puisto rakennetaan keskelle metsää, Tenhunen kertoo.

Takanebackenin tapauksessa gravitaatioperustus oli myös taloudellisesti järkevämpi ratkaisu.

Tilaajana Tallqvist


Suomen ja Saksan lisäksi Ranskassa toimiva Energiequelle rakentaa Takanebackenin tuulivoimapuiston. JA-KO Betoni on paikalla toisen perinteikkään kokkolalaisyrityksen, Tallqvist Infran alihankkijana, voitettuaan betonitoimitusten tarjouskilpailun.

Maanrakennus- ja kuljetusalan perheyritys Tallqvist Infra vastaa tuulivoimapuiston infran perusteista ja maakaapeloinnista. Projektipäällikkö Andreas Högnabba kertoo, että JA-KO Betonin kanssa on vaivatonta toteuttaa vaativiakin urakoita.

– Meillä on JA-KO Betonin kanssa pitkään jatkunut yhteistyö. On helppo toimia tutun ja turvallisen toimittajan kanssa, Högnabba sanoo ja jatkaa:

– JA-KO Betoniin voi aina luottaa. Aikataulut pitävät ja kommunikointi on helppoa, Högnabba toteaa.

Gravitaatioperustuksessa tuplamäärä betonia


Takanebackenin tuulimyllyille tulee gravitaatioperustus. Kallioankkurointiin verrattuna gravitaatioperustukset ovat vaativampi urakka betonintoimittajalle – betonia tarvitaan yli tuplamäärä enemmän kuin kallioankkuroinneissa.

JA-KO Betonilla on kuitenkin erinomaiset logistiset edellytykset toimittaa sovitut määrät betonia aikataulujen puitteissa, sillä yrityksellä on laaja valmisbetonitehtaiden verkosto, ja kaksi valmisbetonitehdasta lyhyen ajomatkan päässä Takanebackenin tuulivoimapuistosta.

– Betoni tuodaan tänne sekä Närpiön että Mustasaaren asemilta. Sen ansiosta voimme toimia tehokkaasti ja pysyä aikatauluissa, Jussi Tenhunen toteaa.

Takanebackenin tuulivoimapuisto toteutetaan markkinaehtoisesti, kokonaan ilman valtion tukea. JA-KO Betonilla oli työmaalla urakan aikana kaksi betonipumppua ja laborantti. Aikataulut ovat pitäneet ja viimeiset betonit on tuotu perille.

– Pari päivää jouduttiin pitämään taukoa kovien sateiden takia, mutta muuten kaikki on sujunut niin kuin pitikin. Tässä on enää edessä jälkityötä muun muassa raportoinnin muodossa, Jussi Tenhunen sanoo.

Piditkö julkaisusta? Jaa se verkostossasi!


<< Palaa referensseihin